Ajans Üniversite’nin (İstanbul Üniversitesi Haber Ajansı) Dernek Başkanımız Sercan RAŞA ile gerçekleştirmiş olduğu röportaj ve ilgili haber yayınlandı.

Bu röportaj için Efe Sönmez’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Kaynak: Ajans Üniversite

Kente ‘Rock City’ unvanını geri kazandırmak için yola çıkan Rock City Kültür Derneği, müzik severleri organize ederek Bursa’da rock ruhunu yaşatacak

timthumb

AJANS ÜNİVERSİTE – Efe SÖNMEZ

Bursalı rock müzik dinleyicileri, kente 1990’lı yıllarda hâkim olan ve Bursa’ya “Rock City” unvanını kazandıran rock kültürünü diriltmek için Rock City Kültür Derneği’ni kurdu.

Her ne kadar şu sıralarda Bursa’da rock müziğin etkisi azalmış gibi gözükse de geçmişte kentte canlı bir rock kültürü vardı. Öyle ki; adı rock müzikle bu kadar özdeşleşen Bursa’ya “Rock City” bile deniyordu. Türkiye Rock Tarihi kitabının yazarı Güven Erkin Erkal’ın verdiği bilgiye göre, kentte ilk rock festivali 1986’da, İlhan İrem’in de önemli desteğiyle Güven Erkin Erkal tarafından düzenlendi. Festivalde Pentagram ve Teoman’ın vokalliğini yaptığı Mirage grubu da sahne aldı. Bu festivalin ardından ilk olarak Whiskey ve Devil konseri, sonra da Akbaba konseri derken Bursa, rock festivalleri ve konserlerinin en önemli mekanı haline geldi. Birçok popüler grup artarda Bursa’da konser veriyor, festivallere katılıyordu. Kentte bu tür konserlerin organizatörlüğünü ise genellikle Sedat Yıldırım Sarıcı yapıyordu.

İLK-ROCK-FESTİVALİ-314x450

 

Ancak Bursa’daki lise ve üniversite çağındaki gençlerin mezuniyetleri geldikçe, rock grupları da dağıldı. Sedat Yıldırım Sarıcı yurt dışına çıktı. Geriye kalanlar ise kentin “Rock City” tanımını koruyacak birliktelik ve organizasyonları sağlayamadı. Gitgide azalan rock kültürü, kenti o denli vurdu ki, bir dönem Bursa’da iyi bir rock bar bulmak bile zorlaştı.

Bursa’nın Rock Müziğe Armağanı: Şebnem Ferah

Bursa, rock camiasına birçok grup ve sanatçı da kazandırdı. Bunlardan en çok tanınanı ise Şebnem Ferah. Türkiye’de kadın vokal denince ilk zikredilen isim olan Ferah, sadece kadınlardan oluşan Volvox isimli grubuyla bir hayli ün kazanmıştı Bursa’dayken. Volvox’un serüveni, 1988’de başlamış, 1994’te bitmişti. Grupta Özlem Tekin de 2 yıl klavyedeydi. Şebnem Ferah ile Özlem Tekin’in geri kalan hikâyesi ise herkesin malumu…

Kentte, adları çok bilinmese de hem yerel hem de Türkiye çapında faaliyet gösteren rock grupları yok değil. Suspect, Assasination, Catastrophe, Deli, Bohem, Death Project, Volvox, Vital, Virüs, Eternal Dismay, Eksi6, DenDen ve Katl-i Vacib, Bursa çıkışlı gruplardan bazıları.

Volvox sahnede…
Volvox sahnede…

Rock Kültürünü Yeniden Şehre Hâkim Kılacaklar

Bursa’da kaybolmaya yüz tutan rock kültürünü yeniden canlandırmak ve kente yeniden “Rock City” dedirtmek isteyen bir grup müzik sever Bursalı, “Bursa Rock City Kültür Derneği” adıyla bir araya geldi. Amaçları rock müzik dinleyicilerini bir araya getirmek, organizasyonlar düzenlemek. Bursa Rock City Kültür Derneği Başkanı Sercan Raşa, Ajans Üniversite’nin sorularını yanıtladı.

Derneği kurma fikrini ve kurulma sürecini anlatır mısınız?

Yıllardır Bursa’da müzik yapmaya çalışan biriyim. Ama ne tarzıma uygun bir müzisyen ne de çalacak bir mekân buldum. Zar zor son zamanlarda toparladım. Lakin bu şikâyeti zamanla tek benim yaşamadığımı fark ettim. Nedeni ise artık insanların rock ve metal müziği “para kazandırmayan” ve “tutulmayan bir tarz” olarak görmesi ve popüler müzik türlerine yönelmesiydi. Ama ben gibi vazgeçmeyen fakat dağılmış birçok müzisyen insanın olduğunu fark ettim.

Bu kişileri tek bir çatı altına toplamak için ilk olarak bir topluluk düşüncesi vardı kafamda ve akabinde Facebook grubu oluşturmuştum. Fakat siz de biliyorsunuz ki Facebook’ta bu ve buna benzer bir sürü grup olduğundan insanların pek ciddiye almayacaklarını düşündüm. Daha sonra nasıl geliştirebilirim diye düşünürken aklıma dernek fikri geldi. Resmi bir şekilde insanlara bu projeyi sunduğumda daha ciddiye alacaklarını ve ilgileneceklerini düşündüm ki öyle de oldu.

Şebnem Ferah’ın Volvox günlerinden. En solda da Özlem Tekin var. (Fotoğraf, Turgay Suat Tarcan’dan alınmıştır.)
Şebnem Ferah’ın Volvox günlerinden. En solda da Özlem Tekin var. (Fotoğraf, Turgay Suat Tarcan’dan alınmıştır.)

Dernek olarak hedefleriniz nelerdir?

Amacımız rock ve metal tabanlı müzik türlerini benimsemiş müzisyen ve dinleyicileri bir çatı altında toplamak. Konser, etkinlik, organizasyon, kültür etkinlikleri, atölyeler, seminerler düzenlemek, gruplarına eleman bulmak ya da bir gruba dâhil olmak isteyenlere yardım etmek ve sahne fırsatı bulamamış müzisyen adaylarına sahne deneyimi yaşatmak; özellikle eski “Rock City” ruhunu tekrar yüceltmek ve eski-yeni nesli bir arada tutmak istiyoruz. Çünkü siz de biliyorsunuz müzik sonsuzdur ve hepimizin birbirimizden öğreneceği çok şey var. Ben de bu projemin buna faydalı olacağına inandım.

Teoman, grubu Mirage ile Bursa’da müziksevelere hitap etmişti.
Teoman, grubu Mirage ile Bursa’da müziksevelere hitap etmişti.

Bursa’daki rock müzik mirası ve tarihinden bahseder misiniz?

1980’li yılların sonu ve 90’lı yıllarda özellikle -yaşım itibarıyla pek hatırlamıyorum, ağabeylerimin anlattığı kadarıyla- ilk saç uzatan insanların Bursa’dan çıktığını duymuştum. Hatta eski dönemlerde ön yargılara çok maruz kalarak büyük sıkıntılar çektiklerini duydum. Birçok festivaller yapılır ve gruplar ağırlıklı olarak konserlerini Bursa’da yaparlarmış. Bu sayede Bursa “Rock City” unvanını almış. Öyle ki Türkiye de yaşı 30’u aşkın, bu müziğe gönül veren birçok insan Rock City deyince Bursa’yı anımsıyor direkt olarak. Şu an Bursa’da inanılmaz bir kitle var ama dağılmış durumda. Eski Rock City tayfası da artık “bizden geçti” modunda gibi gözükseler de onlar da bir kıvılcım bekliyorlar. Dediğim gibi en büyük amacımız bu Rock City ruhunun yeniden doğmasını sağlamak.

Bursa neden ‘Rock City’ olarak anıldı?

O dönemlerde Türkiye’de Rock ve metal müzik dinleyicileri Bursa’da yoğunluktaydı. Rock ve metal müzik Bursa’da çok sahiplenildiği gibi ciddi derecede aktifti. Ve ciddi anlamda Bursa’da bar olsun, kafe olsun mekân olarak rock ve metal tabanlı birçok yer vardı. Ağaç dalları gibi yayıldı tabi bu sayede. İnsanlar mekânlara takıldıkça sosyalleşti ve birçok konser yapıldı bu sayede. Enstrüman çalanlar bir araya geldi, yeni gruplar çıktı, yeni gruplar çıktıkça yeni projeler ve birçok organizasyon meydana geldi. Türkiye’de hala daha ünlü olup da Bursa’dan çıkan çok müzisyen vardır.

 

Türkiye’nin genelini ele alırsak, rock-metal dinleyen kitleye yönelik yanlış bir algının olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bursa halkından da bu tür bir algı var mı?

Her yerde olduğu gibi Bursa’da da var tabi ki. Popüler müzik kültürü insanları abluka altına almış durumda ve bizim dinlediğimiz müzik türünü dinleyen insanlar gerçekten azınlıkta. 1980’li yıllardan beri gelen bir şey bu sonuçta… Satanist, ateist gibi birçok sıfatlara maruz kaldık bugüne kadar. Ama biz kendimizi biliyoruz sonuçta bu yüzden müziğimize bakıyoruz; yolumuza devam ediyoruz.

Bursa’dan çıkacak genç kuşak rock gruplarını teşvik etme yönünde çabalarınız var mı? Ya da olacak mı?

Tabi ki. Bu yönde çok çalışmalarımız olacak çünkü gelen genç nesil acayip ateşli durumda. Çok sağlam geliyorlar hem de… O yüzden onlara yönelik birçok çalışmalarımız olacak.

Bursa’nın kaliteli rock-metal müzik üretme kapasitesine sahip olduğuna inanıyor musunuz?

Kesinlikle. Sonuçta Türkiye’de “Rock City” unvanı ile hatırlanan bir şehirden bahsediyoruz. Evet, şu an eskisi gibi değil ama çabalarımızla küllerinden yeniden doğacağız. Bursa’nın en büyük sıkıntısı mekan olmaması, mevcut mekanların fazla ticari düşünmesi ve sponsor olmaması. Biz elimizden geleni yapmaya gayret gösteriyoruz. Ama desteğe ihtiyacımız var. Bu konuda eminim Bursa’daki mekân sahipleri gereken ilgiyi göstereceklerdir. Çünkü bu dernek hepimizin derneği… Ayrıca, Bursa Rock City Kültür Derneği, İzmir Ege Rock Derneği ile de kardeş dernektir.